Tisuću uboda iglom - radionica vezenja za mlade ususret Osmom martu

 

Tisuću uboda iglom - radionica vezenja za mlade ususret Osmom martu

05.03.2024 - 05.03.2024 / MSU

U utorak, 5. ožujka u 18 sati provodimo radionicu vezenja za mlade u sklopu programa Mala škola revolucije, u kojem mladi provode programe za mlade.

Sve je započelo platnom i koncem...

 

Krajem devetnaestog stoljeća sufražetkinje osnivaju svoje atelijere u kojima vezu, raspravljaju i planiraju svoj otpor prema patrijahatu i neravnopravnosti, a artefakti koji su ostali iza njih su vezeni transparenti i rupčići kojima su dokumentirale svoje marševe.

Inspirirani stoljećima tradicije vezenja te aktivističkim vezenjem transparenata od sufražetkinja i prvog vala feminizma sve do dananašnjeg dana, pozivamo vas na kolektivno istraživanje konca, igle i platna kroz medij veza koji je bio smatran alatom patrijarhata i sredstvom indoktrinacije u ženski ideal.  

Radionica uključuje povijesni pregled aktivističkog korištenja vezenja s fokusom na aktivistički rad grupe Žene u crnom i umjetnice Maje Bajević čiji radovi su izloženi na izložbi Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, a u drugom dijelu druženja polaznici će se zajednički iskušati u izradi transparenta povodom Dana žena kojim ćemo kroz medij veza - konac i iglu prenijeti i svoju poruku.

Program se odvija u sklopu programa Mala škola revolucije, u kojem mladi provode program za mlade, s ciljem promicanja ideja aktivizma, održivosti i odgovornosti, ali i poticanja solidarnosti i zajedništva.

Voditeljica programa: Stella Baki, magistra povijesti umjetnosti i vezilja

Broj sudionika je ograničen, prijave su obavezne putem linka: https://forms.gle/i7y9tFjxrLyj82pQA.

Radionica kolektivnog vezenja ususret Danu žena je besplatna i prvenstveno je namijenjena mladima od 15 do 30 godina.

 

Tisuću uboda iglom - radionica vezenja za mlade
Utorak, 5. 3. 2024.
18.00 - 19.30 sati