„TREBA IĆI!" I.K. - ture centrom grada u kolovozu posvećene Ivanu Kožariću

 

„TREBA IĆI!" I.K. - ture centrom grada u kolovozu posvećene Ivanu Kožariću

22.08.2023 - 24.08.2023 / centar Zagreba

U kolovozu ponovno održavamo turu Treba ići! I.K. u centru grada, na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Uskličnom izjavom „Treba ići!“ Ivan Kožarić (Petrinja, 1921. – Zagreb, 2020.) jezgrovito je izrazio svoj stav stalne pripravnosti na pokret. A mi svakom turom, odajući i počast velikom umjetniku pokušavamo proniknuti u bit životnosti koju je, svaki put na neki drugačiji način, uspijevao ugraditi u svoja djela, pa čak i onda kada je riječ o sferi javne plastike gdje se to najmanje očekuje.

 

U šetnjama centrom grada Zagreba evociramo burnu povijest i kontekst nastanka Zagrepčanima omiljenih skulptura: Prizemljeno sunce (1971.) i posvetu pjesniku A.G. Matošu (1978.) na Gornjem gradu. Punktiranje Kožarićeva Zagreba obuhvatit će i tek nekoliko od mnogobrojnih, nikad realiziranih urbanih intervencija kojima je smjelo oponirao konvencijama spomeničke plastike, te djela drugih umjetnika koja su nastala kao hommage Ivanu Kožariću.

Turu Treba ići osmislili su Radmila Iva Janković, viša kustosica i voditeljica Atelijera Kožarić (MSU) i Antun Maračić, dugogodišnji Kožarićev suradnik, umjetnik i kustos. Turu će voditi povjesničarka umjetnosti i interpretatorica baštine Ivana Meštrov. Tura je ostvarena u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti (u sklopu europskog projekta Adrinetbook EU fonda INTERREG Adrion) i Turističke zajednice grada Zagreba.

Termini obilaska:
utorak, 22.8. u 18 sati, engleski jezik
četvrtak, 24.8. u 18 sati, hrvatski jezik

Mjesto sastajanja: Zdenac života, Trg Republike Hrvatske (https://goo.gl/maps/SwTMuLut8CshPjy99). Predviđeno trajanje ture je 90 minuta; razilazimo se na Gornjem gradu. U terminu ture nije predviđena posjeta Muzeju.

Sudjelovanje je besplatno, a prijave su obavezne putem linka.