Aktualne izložbe

 

Katarina Ivanišin Kardum: Isto nebo

19.05.2022. - 26.06.2022. / MSU galerija

 

Izložba pod naslovom Isto nebo prvo je samostalno predstavljanje u Muzeju suvremene umjetnosti te ujedno i prvo prezentiranje najnovijih crteža i slika nastalih kao rezultat terenskih istraživanja oblika reljefa geografskog prostora planinskih masiva Dinarida i Prokletija tijekom protekle dvije godine Katarine Ivanišin Kardum, autorice koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i čiji rad pratimo niz godina. 

  PROČITAJ VIŠE

Animafest Zagreb 1972. – 2022.

12.05.2022. - 12.06.2022. / MSU, 2. kat

 

Svjetski festival animiranog filma Animafest, osnovan u Zagrebu prije pedeset godina, jedan je od najstarijih posvećen animaciji. Izložba Animafest Zagreb 1972. – 2022. sažima polustoljetnu povijest festivala. Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: Iza kulisa / Behind the Scenes; Nedeljko Dragić: krotitelj linije, predstavljanje dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo; izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes the World koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.

  PROČITAJ VIŠE

Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! – retrospektiva

20.04.2022. - 20.06.2022. / Providurova palača

 

Nakon premijernog izdanja retrospektive Ratka Petrića 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba se predstavlja u novouređenom prostoru Providurove palače u Zadru. Ovo je centralni događaj otvorenja novog kompleksa Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe Palače i rezultat suradnje MSU-a i Umjetničke galerije Narodnog muzeja Zadra.

  PROČITAJ VIŠE

Svjetske digitalne umjetničke zbirke i djela iz zbirki MSU-a u Muzeju suvremene umjetnosti kao dio francuskog projekta Micro-Folie

19.04.2022. - 31.08.2022. / MSU

 

U suradnji s Francuskim institutom iz Hrvatske, Muzej suvremene umjetnosti je ugostio francuski mobilni digitalni muzej Micro-Folie.

Do 31. kolovoza publici će biti dostupni osmišljeni programi kojima će otkrivati remek-djela najvećih francuskih i međunarodnih kulturnih institucija i muzeja. Dostupna je najvrijednija umjetnička građa svjetskih autora iz različitih epoha od Mona Lise Leonarda da Vincija, Picassove Guernice ili Zvjezdane noći Vincenta van Gogha, do suvremenih autora.

  PROČITAJ VIŠE

Izložba LA LUCE DEL NERO u sklopu projekta BEAM UP

15.04.2022. - 28.08.2022. / Collezione Burri Ex Seccatoi del Tabacco

 

Nakon sedam godina rekonstrukcije, Fundacija Burri otvara vrata nekadašnje sušionice duhana (tal. Ex Seccatoi del Tabacco) izložbom La Luce del Nero (hrv. svjetlost crne). Umjetnički radovi na izložbi prilagođeni su osobama s oštećenjima vida u sklopu projekta BEAM UP / PRISTUP u kojem sudjeluje i MSU Zagreb.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

Tina Gverović i Siniša Ilić: Točke pritiska

14.04.2022. - 02.07.2022. / Zbirka Richter

 

Polazište umjetničkog istraživanja Tine Gverović i Siniše Ilića čuveni je Jugoslavenski paviljon na međunarodnoj izložbi EXPO 58 u Bruxellesu, 1958., arhitekta Vjenceslava Richtera. U postavu paviljona, na kojemu su bili angažirani brojni suradnici, kroz prostornu su se organizaciju promišljale teme državne i društvene organizacije, suvremene umjetnosti, ekonomije i turizma. Umjetnike zanima kako se tada neko društvo predstavljalo kroz koncept paviljona i koje bi danas bile relevantne teme na koje bi se mogao osvrnuti Paviljon suvremenog društva.

  PROČITAJ VIŠE

Gorki Žuvela: Retrospektiva

05.04.2022. - 05.06.2022. / MSU, 3. kat

 

Nakon uspješnog predstavljanja u splitskoj Galeriji umjetnina u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvara se retrospektivna izložba Gorkog Žuvele, umjetnika koji je svojim gotovo pedesetogodišnjim umjetničkim radom, predanim pedagoškim i neumornim kulturnim angažmanom trajno obilježio umjetničku i kulturnu scenu Splita i Hrvatske. 

  PROČITAJ VIŠE

Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol

05.04.2022. - 31.12.2023. / MSU, 1. kat

 

Prvi ciklus predstavljanja djela iz fundusa Muzeja koncipiran je kao odgovor na trenutnu situaciju, želja je za iskazivanjem solidarnosti i empatije sa zemljom koja proživljava ono što je ove prostore obilježilo ratnih devedesetih. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

  PROČITAJ VIŠE

Novi ciklus: Zbirka kao glagol

05.04.2022. - 31.12.2022. / MSU, 1. kat

 

Zbirka kao glagol / Tužne pjesme rata

Ciklus Zbirka kao glagol potaknuo je neposredni i nedaleki rat. Naziv je nadahnut pjesmom slovenskog pjesnika Borisa A. Novaka „Sloboda je glagol“, a prva izložba Tužne pjesme rata naziv je dobila prema istoimenom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji se nalazi u Zbirci medijske umjetnosti MSU-a.

 

  PROČITAJ VIŠE