Programi za škole i vrtiće

 

Programi za škole i vrtiće

  • Stručno vodstvo

Kustosi MSU-a i posebno obučeni vodiči provest će vas kroz izložbe predstavljene u MSU. Sukladno vašim interesima i željama možete birati između nekoliko vrsta vodstava koja smo pripremili za vas, kako bi svaki vaš posjet bio maksimalno prilagođen vašim individualnim potrebama. Osnovno stručno vodstvo za školske grupe traje 45 minuta te cijena iznosi 110 kn za grupu do 30 učenika, povrh ulaznica za izložbu koje iznose 15 kn po učeniku. Za najavu i rezervaciju vodstva potrebno je kontaktirati nas barem tri dana ranije putem e-maila: edukacija@msu.hr.

  • MSU avantura

Umjetničko-edukativni program koji obuhvaća stručno vodstvo primijenjeno dobi, usklađeno s kurikulumom i dopunjeno organiziranim praktičnim aktivnostima, za koje je MSU pripremio radionički materijal, te završnom prezentacijom učeničkog rada. Programske aktivnosti prilagodili smo svim dobno-obrazovnim skupinama od vrtićke dobi, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Za program MSU avanture za vrtićku dob i niže razrede osnovne škole potrebno je izdvojiti 90 minuta, odnosno 135 minuta za učenike predmetne nastave, srednjih škola i studente te 30 kuna po polazniku programa. Radujemo se susretu i sjajnim novonastalim radovima koje ćemo prikazati na završnoj izložbi sudionika msu avanture na kraju školske godine, stoga što prije prijavite svoje sudjelovanje na e-mail: edukacija@msu.hr.

U nastavku možete saznati više o prilagodbi programa različitim dobno-obrazovnim skupinama:

  • Predškolarci i učenici nižih razreda osnovne škole će tijekom navedene nastavne aktivnosti u prostoru MSU-a upoznavati i istraživati umjetnička djela, prepoznavati različite oblike likovnih i vizualnih umjetnosti od crteža, slikarstva, skulpture, vizualne komunikacije i dizajna te kroz likovno i vizualno izražavanje oblikovati vlastitu vizualnu poruku povezujući umjetnička djela s iskustvom iz vlastitog života, a potom će svaki učenik opisati vlastiti doživljaj stvaranja. Učenici će tijekom programa usvojiti i ponoviti brojne pojmove iz područja umjetničkog izražavanja, ali i vrsta zanimanja, kulturno-umjetničkih događaja i upoznati se s pravilima ponašanja u muzejima.

 

  • Učenici viših razreda osnovne škole će uz pomoć stručne osobe istraživati i interpretirati sadržaje izložbi oblikujući ideje koje prenose u vlastiti likovni ili vizualni rad. Pritom će upotrebom različitih likovnih materijala i tehnika koristiti tehničke i izražajne mogućnosti novomedijskih tehnologija te u završnom satu argumentirano opisivati i interpretirati suodnos tematskoga i likovnoga/vizualnoga sadržaja povezujući ga s vlastitim doživljajem.

 

  • Učenici srednjih škola i studenti će tijekom programa ostvariti neposredan kontakt s umjetničkim djelom u muzeju te uz pomoć stručne osobe uz vođeno gledanje istraživati odnos čovjeka i umjetničkog stvaranja. Pritom će raspravljati o likovnim i vizualnim djelima i određenim tezama smještajući ih u kontekst. Potom će vlastitim odabirom zanimljivih primjera izvesti vlastito vizualno rješenje pazeći na likovnost izvedbe u odabranom mediju. Tijekom posljednjih 45 minuta učenici će analizirati jedno umjetničko djelo po vlastitom izboru koristeći se likovnom terminologijom/jezikom te predstaviti rezultate vlastitog rada u odabranom mediju uz promišljanje o odnosu pojedinih faza unutar individualnog stvaralačkog procesa (ideja, afektivni poticaj, realizacija).