MSU sudjeluje u projektu TijeloRIJEČI: Trnsko u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici

 

MSU sudjeluje u projektu TijeloRIJEČI: Trnsko u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici

31.08.2023

U sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba Muzej suvremene umjetnosti partnerski je podržao projekt TijeloRIJEČI performerice Josipe Bubaš (UO Istovremeno) i književnice Neve Lukić koji provode već niz godina, a ovog puta u obližnjem kvartu MSU-a - Trnskom. Sudionike i posjetitelje očekuje dubinsko istraživanje ovog zagrebačkog kvarta kroz interaktivan i kreativno-izvedbeni rad, vodstva po izložbama i predavanja.

O PROGRAMU

TijeloRIJEČI: Trnsko je 15. po redu program iz ciklusa TijeloRIJEČI. Program se bavi arhitektonskim, kulturnim i društvenim nasljeđem kao i načinom života u kvartu Trnsko. Polaznici se susreću s brojnim pitanjima i novim znanjima kroz predavanja i vodstva po Muzeju, a potom teme prorađuju na seriji radionica. Cilj radionica je povezivanje književnog i izvedbenog medija, odnosno povezivanje nastalih tekstova i koreografija kroz različite pristupe, poput plesnog, glumačkog, pripovjednog, itd., a kroz koje polaznici na finalnoj prezentaciji predstavljaju nastali rad.

 

STRUKTURA PROGRAMA

Program se provodi kroz 4 temata od kojih se svaki sastoji od diskurzivnog programa, posjete Muzeju suvremene umjetnosti te četverodnevne radionice nakon koje slijedi prezentacija te završna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u travnju 2024.

 

VIŠE O RADIONICAMA

Tijekom radionica polaznici pronalaze vlastiti autentični izraz tijekom stvaranja književno-izvedbenog djela. Istražuje se odnos teksta i tijela, a također i tih odrednica u odnosu na dani ambijent. Voditeljice ove radionice djeluju više kao savjetnice i moderatorice, nastojeći pronaći prikladan način rada za svaku osobu. Većina radionica završava prezentacijom nastalih radova polaznika.

 

ZAŠTO TRNSKO?

Autorice navode da je zagrebački kvart Trnsko primjer socijalističkog urbanističkog promišljanja, kojem, nažalost, nedostaje vlastiti kulturni centar zbog čega se njegovim stanovnicima nudi manji broj kulturnih događanja nego u nekim drugim kvartovima Novoga Zagreba. Tijekom provedbe programa u ovom će se kvartu stoga detektirati punktovi koji otvaraju različite društvene teme i mogućnosti interpretacija i intervencija. Oni isto tako određuju četiri temata, odnosno, četiri serije predavanja, radionica i vodstava u MSU-u koji će se provoditi od rujna 2023. do travnja 2024. na sljedeće teme: Urbani i zeleni ritam, NAMA Spar, Glazba i Trnsko i Hrana i fetiš.

 

Više o radionicama TijeloRIJEČI. – www.tijelorijeci.com

 

Svi su programi besplatni, a predavanje i posjet MSU otvoreni su za širu javnost.

 

Projekt je financiran u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

 

 

 

 

PROGRAM TijeloRIJEČI TRNSKO ZA RUJAN - temat Urbani i zeleni ritam

 

Kontekst-kontekst-kontekst, Razvoj i identitet urbane pejzažne arhitekture Novog Zagreba, Kristina Perkov i Ana Sopina, predavanje

termin: 22. 9. 2023. u 19 h

lokacija: MO Trnsko, Ul. Trnsko 34

 

Urbanizam Novog Zagreba kroz postav MSU-a, stručno vodstvo, Renata Filčić

termin: 24. 9. 2023. u 11.00 h

lokacija: Muzej suvremene umjetnosti

 

Urbani i zeleni ritam, radionica*, Josipa Bubaš i Neva Lukić

termini:

23. 9., od 10 do 14 h
24. 9. od 12.30 do 16.30 h
30. 9. od 10 do 14 h
1.10. od 10 do 14 h

lokacija: MO Trnsko, Ul. Trnsko 34 i javni prostori unutar kvarta

 

*Potrebna prijava do 18.9. na uoistovremeno@gmail.com. Radionica je otvorena za sve uzraste. Nije potrebno prethodno plesno ili književno iskustvo.

O ORGANIZATORICAMA I AUTORICAMA KONCEPTA

Josipa Bubaš diplomirala je povijest umjetnosti i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na Odsjeku za Interdisciplinarne humanističke znanosti Sveučilištu Zadru s temom Tjelesnost izvedbe i izvedba tjelesnosti. U izdanju Leykam International objavila je knjigu Izvedba tijela i tjelesnost izvedbe, 2021. U istraživanju spaja teoriju i praksu. Kao izvođačica i koautorica sudjelovala je u različitim projektima. Od 2012. godine bavi se i autorskim radom. Izvela je niz performansa na  festivalima te u galerijskim, muzejskim i javnim prostorima. Osmišljava i vodi izvedbene i interdisciplinarne radionice i projekte. Objavila je stotinjak tekstova u različitim stručnim časopisima na HR 3 i na portalima. Sudjelovala je na konferencijama i objavila stručne radove.

Neva Lukić magistrirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Aktivna je kao književnica, kustosica i likovna kritičarka. Članica je AICA-e, ULUPUH-a, HDP-a i HZSU-a. Budući da je u posljednjih jedanaest godina živjela u različitim gradovima poput Leidena, Den Haaga, Rijeke, Zagreba i Beograda, zanimaju je fenomeni prekograničnih interakcija, identiteta i razmjena različitih kultura. Primjenjujući interdisciplinarni pristup likovnim umjetnostima, književnosti i postavljanju izložbi često povezuje svoje pisanje s kustoskom aktivnošću. Prvenstveno ju zanima problematika “narativa”, “identiteta”, a ponajviše “jezika”.