Novosti

 

Sad Songs of War / Tužne pjesme rata

14.03.2022.

 

5. travnja 2022. godine MSU otvara novu izložbu „Sad Songs of War“ na kojoj ćemo predstaviti umjetničke radove protiv ratova iz zbirki MSU. Izložba je izraz podrške Ukraijini, napadnutoj zemlji, ali i miru, demokraciji, pravnom poretku, ljudskim pravima. Uz podršku narodu Ukrajine, podržavamo i sve ruske umjetnice i umjetnike, te sve ruske građane koji se opiru ovoj agresiji u vlastitoj zemlji izlažući na taj način opasnosti kako sebe, tako i svoje obitelji.

Ovim putem, kao i u ranije izdanom PRIOPĆENJU / STATEMENT / ЗАЯВА, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava ukrajinski teritorijalni integritet i izražava podršku članicama i članovima Ukrajinskog društva umjetnika te svim kulturnim radnicama i radnicima Ukrajine.
 

  PROČITAJ VIŠE

GODIŠNJA NAGRADA HDLU ZA 2021. GODINU - SNJEŽANA PINTARIĆ

01.03.2022.

 

Snježana Pintarić, dugogodišnja ravnateljica MSU dobitnica je posebnog priznanja za doprinos likovnoj umjetnosti, koje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodjeljuje u sklopu proglašenja svojih godišnjih nagrada.
Uz Snježanu Pintarić, kipar Nikola Vrljić nagrađen je za najbolju izložbu (radi se o izložbi "Opsada Oza" u Galeriji Bačva), dok je slikar Andrej Tomić nagrađen je kao najbolji mladi umjetnk. Nagradom za životno djelo nagrađen je slikar Zlatko Keser.
 
Dodjela nagrada održat će se u srijedu, 2. ožujka u podne u Meštrovićevom paviljonu.
  PROČITAJ VIŠE

Isprika gospođi Idi Biard

21.02.2022.

 

„Muzej suvremene umjetnosti ispričava se gospođi Idi Biard i zahvaljuje joj što je ukazala na grešku do koje je nehotično došlo prilikom stručnog vođenja izložbom "Art Contact - umrežavanje umjetničkih ideja", dana 22. 12. 2021. U navođenju imena organizatora i autora jedne od izložbi predstavljenih u tom studijskom postavu, "Još jedna prilika da budete umjetnik", a koja se održala u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu, 1973., trebalo je prilikom vodstva izložbom jasno istaknuti ime povjesničarke umjetnosti Ide Biard kao jedine autorice koncepcije i kustosice izložbe "Još jedna prilika da budete umjetnik", iz 1973. To je, uostalom, ispravno navedeno na zidnim legendama u samom postavu izložbe „Art Contact - umrežavanje umjetničkih ideja", koja ostaje otvorenom u Muzeju suvremene umjetnosti do kraja veljače. 

Ispričavamo se gospođi Biard kao i publici koja je vodstvo pratila uživo i putem Facebooka zbog nenamjernog propusta koji je ispravljen odmah nakon što je uočen.“.

  PROČITAJ VIŠE

PRIJEDLOG UPRAVNOG VIJEĆA ZA IMENOVANJE RAVNATELJICE MSU

11.01.2022.

 

Nakon provedenog Javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice MSU Upravno vijeće Muzeja predlaže osnivaču, Gradu Zagrebu, da za ravnateljicu imenuje Zdenku Badovinac, međunarodno poznatu kustosicu i donedavno ravnateljicu Muzeja moderne umjetnosti u Ljubljani.

 

  PROČITAJ VIŠE

MUZEJSKI PRAKTIKUM

15.12.2021.

 

Projekt Muzejski praktikum koji omogućava mladima u dobi od 15 do 25 godina upoznavanje sa suvremenom umjetnošću te osnovama kustoskih praksi u punom je zamahu. 

  PROČITAJ VIŠE

JAVNI NATJEČAJ ZA IZBOR I IMENOVANJE RAVNATELJA/RAVNATELJICE MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI

12.11.2021.

  

  PROČITAJ VIŠE

POBJEDNICI NATJEČAJA ZA MLADE UMJETNIKE „IVAN KOŽARIĆ“

30.09.2021.

 

Proglašeni su dobitnici nagrada Natječaja za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“, koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Natječajem su osigurana sredstva za otkup radova autora do 35 godina starosti. Radi se o pripadnicima umjetničke scene koji su posebno pogođeni smanjenjem broja kulturnih programa i nemogućnošću prezentacije vlastitog stvaralaštva uslijed pandemije virusa Covid-19 te velikih potresa 2020. godine.

  PROČITAJ VIŠE

MUZEJSKI PRAKTIKUM

06.09.2021.

 

Projekt Muzejski praktikum omogućava mladima u dobi od 15 do 25 godina upoznavanje sa suvremenom umjetnošću te osnovama kustoskih praksi koje će im omogućiti znanje i vještine potrebne za izradu vlastitih virtualnih izložbi. 

  PROČITAJ VIŠE

NATJEČAJ ZA NAGRADU ZA MLADE UMJETNIKE 'IVAN KOŽARIĆ' - PRIJAVLJENA 102 UMJETNIČKA RADA

02.09.2021.

 

U organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti i uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, natječaj za Nagradu za mlade umjetnike Ivan Kožarić, održan je između 19. travnja i 31. kolovoza 2021. godine.

Na natječaj su prijavljena ukupno 102 umjetnička rada.

U sklopu natječaja, izdvojena su sredstva za otkup radova autora do 35 godina starosti, za fundus Muzeja suvremene umjetnosti.

Ukupan fond natječaja iznosi 100.000,00 kuna. (Prva otkupna nagrada u iznosu od 30.000,00 kuna, druga nagrada od 25.000,00 kuna, treća od 20.000,00 kuna, te posebna otkupna nagrada za otkup digitalnog umjetničkog djela za online platforme MSU u iznosu od 25.000,00 kuna.)

  PROČITAJ VIŠE

FORUM BEAM UP PROJEKTA U MSU ZAGREB 7. 7.2021.

19.07.2021.

 

U sklopu EU projekta BEAM UP / PRISTUP u Muzeju suvremene umjetnosti održao se forum o prilagodbi kulturno umjetničkih sadržaja slijepim i slabovidnim osobama.

  PROČITAJ VIŠE