Novosti

 

BEAM UP / PRISTUP: završena prva faza rada s lokalnom stručnom skupinom

02.07.2021.

 

U sklopu EU projekta BEAM UP / PRISTUP završena je prva faza upoznavanja lokalne radne skupine s pojedinim umjetničkim radovima hrvatske suvremene umjetnosti s ciljem njihove prilagodbe slijepim i slabovidnim osobama. 

Tijekom protekla tri mjeseca lokalna radna skupina projekta BEAM UP / PRISTUP sastajala se kako bi se upoznala s pojedinim radovima hrvatske suvremene umjetnosti nastalim od 1950-ih do danas, izvedenim u raznim medijima, posebno se osvrćući na mogućnosti njihovog višeosjetilnog doživljaja te mogućnosti njihove prilagodbe slijepim i slabovidnim osobama.

  PROČITAJ VIŠE

Forum BEAM UP projekta MSU Zagreb

21.06.2021.

 

U srijedu, 7. srpnja 2021. od 10 do 13 sati održat će se forum međunarodnog projekta BEAM UP u Muzeju suvremene umjetnosti.

  PROČITAJ VIŠE

Instalacija „Space Invader“

14.06.2021.

 

Na platou MSU-a postavljena je instalacija „Space Invader“ arhitekta Dine Belamarića, o njenoj lokaciji odlučivano je u sklopu projekta „Točka sastajanja“

  PROČITAJ VIŠE

Clinica Studio i Vladimir Končar u finalu za European Design Awards

27.05.2021.

 

Clinica Studio i Vladimir Končar u finalu su natjecanja European Design Awards, u kategoriji Dizajn izložbi – za dizajn postava izložbe „Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma“ u Muzeju suvremene umjetnosti.

 

  PROČITAJ VIŠE

Točka sastajanja: Tošo Dabac

25.05.2021.

 

U traganjima za suvremenim pogledom na fotografije Toše Dabca provodi se projekt Točka sastajanja na temu gradskog kretanja. 

  PROČITAJ VIŠE

BEAM UP / PRISTUP – stručna skupina o radovima EXAT-a 51 i Gorgone

25.05.2021.

 

MSU lokalna stručna skupina formirana u sklopu EU projekta BEAM UP / PRISTUP na posljednjih nekoliko online susreta krenula je promišljati moguće načine prilagodbe umjetničkih radova iz fundusa MSU-a slijepim i slabovidnim osobama.

  PROČITAJ VIŠE

Nagrada za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“

12.04.2021.

 

Natječaj je otvoren od 19.4.2021. do 31.8.2021. u 23:59 sati.

Uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb raspisuje natječaj za Nagradu za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“. Cilj ovog Natječaja je podupiranje suvremenog umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika.

  PROČITAJ VIŠE

Eu projekt BEAM UP / PRISTUP - stručna skupina

24.12.2020.

 

Eu projekt BEAM UP / PRISTUP okupio je stručnu skupinu koja će pripremati izložbu prilagođenu slijepim i slabovidnim osobama.

U ovom trenutku tri europska muzeja uključena u projekt BEAM UP (Blind Engagement in Accessible MUseum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte) paralelno formiraju lokalne stručne skupine i započinju pripreme za krajnji rezultat projekta: tri izložbe suvremene umjetnosti pristupačne svima koje će se tijekom 2022. godine održati u Hrvatskoj, Italiji i Irskoj.

  PROČITAJ VIŠE

IN MEMORIAM: ALEM ĆURIN (1953.-2020.)

17.12.2020.

 

Napustio nas je Alem Ćurin, strip-autor, ilustrator i grafički dizajner, čiji su radovi dio izložbe NASTAVIT ĆE SE... strip i vizualna kultura u Hrvatskoj. 

  PROČITAJ VIŠE

IN MEMORIAM: IVAN KOŽARIĆ (1921.-2020.)

16.11.2020.

 

“Meni se baš nikamo ne žuri, pa čak ni umrijeti”, jedna je od mnoštva rečenica posvećenih smrti o kojoj je Ivan Kožarić razmišljao od mladenačkih dana, prihvaćajući je s jednakom prirodnošću kao što je prihvaćao život. Ipak, potajno smo se nadali da ćemo se uz veliku retrospektivu iduće godine zajedno s njim radovati okrugloj brojci.
Za sobom je ostavio golemu popudbinu i uz nju mnoštvo kratkih, ali velikih misli. S jednostavnom krilaticom "Svaki dan ispočetka“, otvarao je prostore eksplozijama kreativnosti ili je pak jednostavno i snažno svjedočio radost bivanja između Zemlje i Neba. Još u šezdesetima sročio je i ovu divnu misao: “Smrt je negacija živog života, smrt je novi život, zato plačimo od srca, kao što se kompletni veselimo bogatstvu života!”
 
  PROČITAJ VIŠE