Prethodne izložbe

 

Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih

14.12.2023. - 17.03.2024. / MSU, 3. kat

 

Nakon 1990-ih, desetljeća velikih promjena, na nevelikom prostoru nekada zajedničke federacije nastale su različite države i povijesno-vremenske zone. Nastale u ratovima, u manje ili više uspješnim političkim i ekonomskim tranzicijama, često su se lako odricale naslijeđa.   

Politički performans kao oblik osobnog ili organiziranog umjetničkog otpora u tim burnim vremenima, čije posljedice i još osjećamo, u fokusu je izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih

  PROČITAJ VIŠE

Izložba „Šum 84/94/24“, iz ciklusa „Okidači“

21.11.2023. - 10.03.2024. / MSU, 2. kat

 

Izložba Šum 84/94/24 predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja iz Podgorice sa zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb fokusirajući se na razdoblje između 1984. i 1994. godine, tj. na desetljeće postojanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito u Titogradu.

  PROČITAJ VIŠE

Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević

09.11.2023. - 11.02.2024. / MSU, Black Box

 

* Izložba je produžena do 11. 2. 2024. *

Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević najnovija je izložba iz ciklusa Okidači kojim MSU poziva umjetnike, kustose i kustoske kolektive da se kritički osvrnu odnosno reagiraju na muzejski fundus. Otvara se u četvrtak, 9. 11. 2023. u 19 sati, u MSU Black Boxu. Naziv izložbe je preuzet iz citata Ivana Posavca iz razgovora koji je dao za časopis 15 Dana objašnjavajući da veliki dio njegovog fotografskog opusa, kao i onog Mije Vesovića, ne bi postojao da ih Matičević nije podržavao.

  PROČITAJ VIŠE

Kontejner 3.0: Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi

24.10.2023. - 29.10.2023. / MSU

 

Tijekom šest dana trajanja, program Realities in Transition XR Camp  Prošireni svjetovi istražuje potencijal XR tehnologije u umjetničkoj i kreativnoj sferi koja je oduvijek njegovala kritički i refleksivan pristup novim fenomenima. Alati proširene stvarnosti umjetnicima i drugim kreativcima mogu poslužiti za formiranje novih kreativnih narativa, modaliteta umjetničkog pripovijedanja i izgradnju svjetova. KONTEJNER-ov program Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi donosi imerzivna umjetnička iskustva koja nam otvaraju nove sfere, ali nas i usidruju u našoj stvarnosti osvještavajući nas o prednostima i rizicima ove tehnologije i naglašavajući potrebu da se njome odgovorno i moralno koristimo.

Hibridni program uključuje izložbu, audiovizualne i performanse proširene stvarnosti, brojne radionice i uzbudljiv diskurzivni program, a propituje teme kao što su umjetna inteligencija, ideja proširene stvarnosti kao nove zadane stvarnosti, korištenje ove tehnologije u polju edukacije i umjetničkog stvaralaštva, zamišljanje drugačijeg javnog prostora, proširenje polja izvedbenih umjetnosti, upoznavanje etabliranih XR umjetnika i onih u usponu te mnoge druge.

  PROČITAJ VIŠE

KONTEJNER 3.0 – međunarodno događanje u organizaciji udruge KONTEJNER

17.10.2023. - 29.10.2023. / MSU

 

KONTEJNER 3.0 međunarodno događanje u organizaciji udruge KONTEJNER koje predstavlja aktualne i eksperimentalne umjetničke prakse kroz tri programske cjeline: Izložba “Živi sustavi”, Gibanja eksperimentalno zvučno događanje i Realities in Transition XR kamp

17. 10. 29. 10. 2023.
KONTEJNER (Odranska 1/1), Muzej suvremene umjetnosti, Pogon Jedinstvo, Peti kupe

više na: www.kontejner.org

  PROČITAJ VIŠE

Lala Raščić: Nalazište

22.09.2023. - 31.10.2023. / Augustov hram, Forum, Pula, Arheološki muzej Istre

 

Izložba Nalazište umjetnice Lale Raščić zaključna je postaja njezina višegodišnjeg projekta GORGO. GORGO, odnosno Gorgonu  poznajemo kao mitsko čudovište ali i kao žrtvu davnog, pretpovijesnog strašnog nasilja. Glava Meduze, jedina smrtna od triju sestara, drevnih božica prognanih na kraj svijeta, već stoljećima tjera zle duhove i čuva njezina vlasnika od zlog udesa.  

  PROČITAJ VIŠE

Vlatka Horvat: Dobro društvo / Okidači

14.09.2023. - 12.11.2023. / MSU, 2. kat

 

Dobro društvo umjetnice Vlatke Horvat interpretira radove iz muzejske Zbirke skulpture iz vizure umjetničkog djelovanja same autorice. 

Male skupine djela iz različitih razdoblja i umjetničkih pokreta u složenom su dijalogu u izložbenom prostoru. Figurativne i apstraktne skulpture stoje jedne uz druge, a njihov prostorni raspored naglašava razlike i veze između različitih formalnih gesti i skulpturalnih materijala. Autoričin izbor i postav radova iz zbirke pruža razigran, dinamičan pogled na grupirane skulpture, njihove suodnose, međusobne povezanosti i moguće interpretacije. 

  PROČITAJ VIŠE

Kustoski kolektiv BLOK: „ne mogu izvesti poseban rad za ovu izložbu” / Okidači

14.09.2023. - 29.10.2023. / MSU, Black Box

 

Početkom 1980. godine u tadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti održala se izložba Hansa Haackea jednostavnog naslova "hans haacke, new york” (21. 1. - 7. 2. 1980.). Ovaj pionir institucionalne kritike i neumorni kritičar kapitalističkog korporativnog neksusa i visoke umjetnosti, ponajviše uloge institucije muzeja, tad se prvi put predstavio lokalnoj javnosti, a GSU je za tu priliku od umjetnika pokušala naručiti i novu produkciju, kao što je „i drugdje proizveo djela za specifične situacije”. 

  PROČITAJ VIŠE

Mreža motovunskih susreta

12.09.2023. - 15.10.2023. / Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka

 

* Otvorenje izložbe je u 12. rujna u 20 sati u MMSU u Rijeci.

Mreža motovunskih susreta je međunarodna skupna izložba posvećena istraživanju susreta umjetnika u Motovunu. Retrospektivnim pogledom na povijest tih događanja, putem dokumentacije, arhivskih materijala i odabranih radova umjetnika iz različitih muzejskih zbirki, predstavit će se pregled ove međunarodne manifestacije, kao doprinos njezinom istraživanju i kontekstualizaciji.

  PROČITAJ VIŠE

Krivo srastanje

08.09.2023. - 23.10.2023. / Salon Muzeja suvremene umetnosti Beograd

 

Krivo srastanje je izložba koja predstavlja izbor fotografija Ivana Posavca i Milisava Mije Vesovića iz Zbirke Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Riječ je o fotografskim radovima  koje danas interpretiramo analitičkim alatima nastalim zahvaljujući prožimanju umjetnosti i popularne kulture. Preciznije, promatramo fotografije realizirane jezikom popularne kulture kao oblikom otpora dominantnim kulturalnim modelima a čiji se zametci prate s razvojem takozvane omladinske kulture kasnih 70ih i ranih 80ih godina. 

  PROČITAJ VIŠE