Prethodne izložbe

 

Sposoban za idealizam (2023)

31.08.2023. - 05.11.2023. / MSU, 2. kat

 

Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra / Društveni centar solidarnosti „Suncokret”

„Odlučili smo izvesti performativnu interpretaciju rada Vlade Marteka iz 1981. godine, Sposoban za idealizam. Martekova praksa vizualizacije poezije pretvorila se u polazište za postavljanje pitanja o podjeli dobiti, moći i zadovoljstava u institucionalnom prostoru. Društvene strukture u umjetničkoj ustanovi mogu se ispitati kritičnim metodama, ali mogu li se konzumirati zajedno? 

  PROČITAJ VIŠE

Moderna Suvremenost / Okidači

04.07.2023. - 03.09.2023. / MSU, 2. kat

 

Moderna suvremenost oslanja se na prvu izložbu iz 1955. g. kojom je Gradska galerija suvremene umjetnosti (današnji MSU) započela svoju izložbenu djelatnost. Riječ je o izložbi iz fundusa koja je predstavila izbor prvih otkupljenih radova. Izloženi radovi otkupljeni su s izložbi i iz atelijera tijekom 1954. i 1955. godine. Nastojanje galerije bilo je da u granicama mogućnosti otkupom prati, odnosno dokumentira dinamiku suvremenog likovnog života. 

  PROČITAJ VIŠE

Mogućnosti za '23 – Željko Beljan: Projekt Arkade

04.07.2023. - 06.09.2023. / MSU, Black Box

 

Projekt Mogućnosti za '23 – Željko Beljan: Projekt Arkade

U trećoj godini održavanja projekta Mogućnosti predstavljamo Projekt Arkade Željka Beljana. Projekt je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, kako bi se ojačala razmjena znanja i nastanak novih odnosa između kustosa, umjetnika i publike te mladim umjetnicima olakšao ostanak u profesionalnom polju. Članovi su ovogodišnje radne grupe Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija i Vlasta Žanić s Akademije likovnih umjetnosti te kustosica MSU-a i autorica koncepta Leila Topić.

  PROČITAJ VIŠE

Sanja Iveković: Works of Heart (1970.-2023.)

15.06.2023. - 07.01.2024. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

Works of Heart (1970. - 2023.) prva je sveobuhvatna muzejska retrospektiva jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica, Sanje Iveković, u njezinom gradu. Izložba u kustoskoj koncepciji Zdenke Badovinac je rezultat suradnje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Kusthallea u Beču, gdje je premijerno prikazana prošle godine. Iako dijele isti naslov, zagrebačka je izložba opsežnija i prilagođena specifičnom prostoru zagrebačkog muzeja. Izložba uključuje nove produkcije „Trudna memorija“ (Pregnant Memory) i „Izvještaj u sjeni“ (Shadow Report), veliki broj radova iz kolekcije MSU, te novi segment: arhiv pod nazivom „Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982.“ koji za ovu prigodu kurira Ivana Bago, kao i presjek autoričinih aktivističkih aktivnosti.  

  PROČITAJ VIŠE

Katarina Ivanišin Kardum: Naturales Quaestiones

05.06.2023. - 23.07.2023. / Fondazione Stelline / Natural History Museum Milan

 

Katarina Ivanišin Kardum je umjetnica koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i koja zauzima istaknuto mjesto na suvremenoj hrvatskoj slikarskoj sceni. Projektom Naturales Quaestiones Katarina Ivanišin Kardum se predstavlja talijanskoj i međunarodnoj publici u dva istaknuta izložbena prostora u centru Milana - u Zakladi Stelline bit će izložen njezin ciklus slika Isto nebo, prezentiran po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti prošle godine, dok će u Prirodoslovnom muzeju, jednom od najposjećenijih milanskih muzeja biti izloženi radovi iz serije Ptice, inspirirani dioramama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Trenutačno u tom istom prostoru Prirodoslovnog muzeja u Milanu izlaže jedan od najpriznatijih talijanskih umjetnika i teoretičara umjetnosti, Michelangelo Pistoletto.

  PROČITAJ VIŠE

Promatrač u mom kvartu

03.06.2023. - 03.06.2023. / MSU plato

 

* Zbog lošeg vremena predstavljanje radova se prebacuje na 3. 6. *

U subotu, 3. 6. na platou MSU-a bit će predstavljeni likovni radovi zagrebačkih škola i vrtića na temu Promatrač u mom kvartu. Izložbu prati i likovna radionica i istraživačka igra na platou.

  PROČITAJ VIŠE

Body and Territory - Cross-border Dialogues. A cooperation with MSU Zagreb

25.05.2023. - 27.08.2023. / Kunsthaus Graz

 

Izložba se temelji na radovima umjetnica i umjetnika koji – na različite načine – istražuju odnos tijela i identiteta. Koju još ulogu tijelo igra u umjetnosti danas? Koje je njegovo temeljno društveno značenje? Kako se očituju činovi tjelesne preobrazbe i kršenja granica, što je oduvijek bilo dio formiranja identiteta? 

  PROČITAJ VIŠE

Arsenij Žiljaev: U danima rata

23.05.2023. - 27.08.2023. / MSU, 2. kat

 

Naziv izložbe U danima rata preuzet je sa slike istaknutog socrealista Gelija Korževa (1925.–2012.). Ovo djelo, također naslovljeno „U danima rata“, označilo je važnu prekretnicu u autorovoj karijeri, a završeno je 1954. godine. Iste je godine u Zagrebu skupina umjetnika i kulturnih inovatora osnovala Gradsku galeriju suvremene umjetnosti (poslije Muzej suvremene umjetnosti). Ti su se događaji odigrali godinu dana nakon smrti Josifa Staljina i dvije godine prije 20. kongresa Komunističke partije SSSR-a, poznatog po „Tajnom govoru“ Nikite Hruščova u kojem je osudio kult ličnosti i diktaturu bivšeg sovjetskog vođe.

  PROČITAJ VIŠE

Vidljive

18.05.2023. - 01.10.2023. / MSU, 3. kat

 

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Galerijom umjetnina Split i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavlja izložbu Vidljive

Ovim se projektom i izložbom daje pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti. 

  PROČITAJ VIŠE

Nika Autor u suradnji s Newsreel Frontom predstavlja „Crvene šume“

16.05.2023. - 25.06.2023. / MSU, Black Box

 

Žilet-žica jedan je od najjezivijih simbola utvrđivanja granica Europske unije. Napravljena od pocinčanog čelika, za razliku od bodljikave žice koja je izmišljena da onemogući kretanje, žilet-žica stvorena je s isključivom namjerom da sakati. Tisuće ljudi u pokretu izgubili su živote pokušavajući zaobići granice Europske unije da bi život okončali utapajući se u Sredozemnom moru, gušeći se u kamionima krijumčara ljudima ili ostavljajući živote upravo na žilet-žicama koje opasuju Europu.

  PROČITAJ VIŠE