Prethodne izložbe

 

Katarina Zdjelar: , in the break,

08.12.2022. - 01.01.2023. / MSU, Black Box

 

Katarina Zdjelar: , in the break, prva je samostalna izložba umjetnice Katarine Zdjelar (Beograd, 1979.) u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja će se predstaviti radovima: Not a Pillar not a Pile (Tanz für Dore Hoyer), 2017., AAA (Mein Herz), 2016., My Lifetime (Malaika); 2012.

  PROČITAJ VIŠE

Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji danas

07.12.2022. - 16.04.2023. / MSU, 3. kat

 

Tematska okosnica izložbe dvije su dominantne tendencije koje su obilježile noviju austrijsku umjetnost: radikalni performans i feminističko naslijeđe koje daje glas ušutkanima – ženama, queer osobama, doseljenicima, izbjeglicama i migrantima. Tridesetoro umjetnica, umjetnika i umjetničkih kolektiva u sedamdeset djela pokazuju kako se ranjivost tijela, koja se u austrijskoj umjetnosti pojavila još na početku 20. stoljeća, od kraja šezdesetih godina postala glavni medij radikalnih oblika političkog otpora.

  PROČITAJ VIŠE

Smijem se… LMHO

07.12.2022. - 05.02.2023. / MSU galerija

 

Izložba „Smijem se…“ posve je osoban izbor generacijskih, medijski heterogenih radova u kojima je ključan element humora, ironije ili vizualno-verbalne dosjetljivosti koja dovodi u pitanje ustaljene (vizualne) poretke. 

 

  PROČITAJ VIŠE

„Hvatači snova“ - presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije

18.11.2022. - 20.01.2023. / Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina

 

Izložba „Hvatači snova“ otvorena je u listopadu 2020. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i sada se predstavlja u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložba obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekt i početak razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe. Nastala je u suradnji s udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od svog osnutka 2014. godine bavi otkrivanjem novih, nevidljivih“ stvaraoca i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umjetnički život.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

Sean Scully: Putnik - retrospektivna izložba

16.11.2022. - 12.03.2023. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

U srijedu, 16. studenog 2022. godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je velika retrospektivna izložba Putnik američkog apstraktnog slikara Seana Scullyja, jednog od vodećih i iznimno uspješnih umjetnika svoje generacije. Autor izložbe je Dávid Fehér, direktor Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustos za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, a kustosice zagrebačke izložbe su Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro. Retrospektivna izložba sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina. Trajat će do 12. ožujka 2023, a za to će vrijeme biti organiziran raznolik edukativni program namijenjen djeci, mladima, odraslima te osobama s oštećenjima vida i sluha, kao i različita, tematski orijentirana vodstva izložbom. 

  PROČITAJ VIŠE

Slavka Pavić: Gledati zajedno

25.10.2022. - 27.11.2022. / MSU galerija

 

Gledati zajedno tek je uvjetno samostalna izložba Slavke Pavić, omiljene zagrebačke fotografkinje. Naime, uz Slavkine, istodobno prikazujemo fotografije Milana Pavića iz fundusa MSU-a. Stoga je nagovor na zajedničko promatranje zapravo poziv na istraživanje neobičnih i neodređenih načina na koje slike i njihovo stvaranje služe dijalogu. Usto, poziv na zajedničko gledanje fotografija Slavke Pavić i Milana Pavića, Slavkina supruga, želi dovesti u pitanje često naglašavanu tvrdnju da je ona bila (tek) učenica iskusnijeg fotografa. Stoga prijedlog na zajedničko gledanje nudi ideju dijaloške fotografije koja se usredotočuje na susrete, razmjene i pregovore koji se događaju sa, kroz i oko slika. Slavke i Milana – dakako – ali i brojne druge dijaloge.

  PROČITAJ VIŠE

Danijel Žeželj: Svjetlocrno

07.10.2022. - 20.11.2022. / MSU, Black Box

 

Svjetlocrno naziv je prvog samostalnog predstavljanja Danijela Žeželja u Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o imerzivnom ambijentu, svojevrsnom otjelotvorenom crtežu, koji se otvara u petak, 7. 10. u 19 sati, u Black Boxu Muzeja, na 1. katu.

Istog dana, u 20 sati, u multimedijskoj dvorani MSU-a Gorgoni, Danijel Žeželj, u suradnji s braćom Sinkauz i bubnjaricom Katharinom Ernst izvest će audiovizualni performans koji će naglasiti sinestetičke elemente Žeželjevog rada.

  PROČITAJ VIŠE

Ivana Pipal: Nevidljivi prostori

27.09.2022. - 06.11.2022. / MSU, 2. kat

 

„Nevidljivi prostori" Ivane Pipal nastali su na razmeđu vizualnih umjetnosti i psihoterapije, prevodeći istraživanja ljudske psihe i njezinih mehanizama u likovni govor. Oslanjajući se na iskustva neuroznanosti, psihoterapije i psihologije te različitih tehnika za osvještavanje prisutnosti, autorica gradi vizualni jezik kao alat za razumijevanje unutarnjeg svijeta, osjećaja i apstraktnog mišljenja.

  PROČITAJ VIŠE

MOON Martina Zelenika: PRISUTNOST / PRESENCE

12.09.2022. - 02.10.2022. / MSU galerija

 

Izložba Prisutnost, umjetnice MOON Martine Zelenike nova je izložba iz ciklusa U dijalogu – Zbirka Benko Horvat.

Prisutnost proizlazi iz svijesti, a odgovornost je prouzrokovana stupnjem svjesnosti. Sublimirajući prethodno, odgovornost jest istinska prisutnost. Možda se jedna od navedenih prisutnosti pojavila samo jedanput u našem životu. (Moon Martina Zelenika)

  PROČITAJ VIŠE

NOVO DOBA - PLATEAURESIDUE / Maja Smrekar / Robertina Šebjanič / Tanja Vujinović

11.09.2022. - 29.11.2022. / MSU, 2. kat

 

Izložba je produžena do 29. 11. 

Izložba Novo doba predstavlja radove triju umjetnica i umjetničke skupine iz Slovenije, koje se u svojim stvaralačkim praksama dosljedno i dugoročno posvećuju odnosu između čovjeka i prirode. Odabrana djela donose dubinsko promišljanje ljudske intervencije u okoliš te trenutne društvenopolitičke i ekonomske strukture koja se temelji na principu rasta proizvodnje i potrošnje.

  PROČITAJ VIŠE