Novosti

 

Točka sastajanja: Tošo Dabac

25.05.2021.

 

U traganjima za suvremenim pogledom na fotografije Toše Dabca provodi se projekt Točka sastajanja na temu gradskog kretanja. 

  PROČITAJ VIŠE

BEAM UP / PRISTUP – stručna skupina o radovima EXAT-a 51 i Gorgone

25.05.2021.

 

MSU lokalna stručna skupina formirana u sklopu EU projekta BEAM UP / PRISTUP na posljednjih nekoliko online susreta krenula je promišljati moguće načine prilagodbe umjetničkih radova iz fundusa MSU-a slijepim i slabovidnim osobama.

  PROČITAJ VIŠE

Nagrada za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“

12.04.2021.

 

Natječaj je otvoren od 19.4.2021. do 31.8.2021. u 23:59 sati.

Uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb raspisuje natječaj za Nagradu za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“. Cilj ovog Natječaja je podupiranje suvremenog umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika.

  PROČITAJ VIŠE

Eu projekt BEAM UP / PRISTUP - stručna skupina

24.12.2020.

 

Eu projekt BEAM UP / PRISTUP okupio je stručnu skupinu koja će pripremati izložbu prilagođenu slijepim i slabovidnim osobama.

U ovom trenutku tri europska muzeja uključena u projekt BEAM UP (Blind Engagement in Accessible MUseum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte) paralelno formiraju lokalne stručne skupine i započinju pripreme za krajnji rezultat projekta: tri izložbe suvremene umjetnosti pristupačne svima koje će se tijekom 2022. godine održati u Hrvatskoj, Italiji i Irskoj.

  PROČITAJ VIŠE

IN MEMORIAM: ALEM ĆURIN (1953.-2020.)

17.12.2020.

 

Napustio nas je Alem Ćurin, strip-autor, ilustrator i grafički dizajner, čiji su radovi dio izložbe NASTAVIT ĆE SE... strip i vizualna kultura u Hrvatskoj. 

  PROČITAJ VIŠE

IN MEMORIAM: IVAN KOŽARIĆ (1921.-2020.)

16.11.2020.

 

“Meni se baš nikamo ne žuri, pa čak ni umrijeti”, jedna je od mnoštva rečenica posvećenih smrti o kojoj je Ivan Kožarić razmišljao od mladenačkih dana, prihvaćajući je s jednakom prirodnošću kao što je prihvaćao život. Ipak, potajno smo se nadali da ćemo se uz veliku retrospektivu iduće godine zajedno s njim radovati okrugloj brojci.
Za sobom je ostavio golemu popudbinu i uz nju mnoštvo kratkih, ali velikih misli. S jednostavnom krilaticom "Svaki dan ispočetka“, otvarao je prostore eksplozijama kreativnosti ili je pak jednostavno i snažno svjedočio radost bivanja između Zemlje i Neba. Još u šezdesetima sročio je i ovu divnu misao: “Smrt je negacija živog života, smrt je novi život, zato plačimo od srca, kao što se kompletni veselimo bogatstvu života!”
 
  PROČITAJ VIŠE

IN MEMORIAM: MARIJAN CRTALIĆ (1968. – 2020.)

27.10.2020.

 

Jučer nas je, iznenada, u 52. godini života napustio istaknuti multimedijski umjetnik i aktivist Marijan Crtalić. Svima nama koji smo cijenili njegovo umjetničko djelovanje, iskreni angažman i buntovnu prirodu, poznavali ga i voljeli kao toplu i dragu osobu, itekako će nedostajati.

  PROČITAJ VIŠE

IN MEMORIAM: MIHAJLO ARSOVSKI (1937. – 2020.)

25.08.2020.

 

Jučer nas je, u 84. godini života, napustio čuveni Mihajlo Arsovski, jedan od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera. Mihajlo Arsovski razvio je autentičan i osebujan vizualni jezik koji i u vrijeme nastanka i s današnjim odmakom predstavlja važnu referentnu točku u razvoju grafičkog dizajna u Hrvatskoj. Autorski plakatni opus Mihajla Arsovskog, kojeg čuva MSU, predstavlja temelj za izučavanje, razumijevanje i ponovno vrednovanje njegovog stvaralaštva. Usto, osim što je i nezaobilazno mjesto rekonstrukcije povijesti grafičkog dizajna ove sredine, taj je opus i poticajan zalog za budućnost dolazećih generacija dizajnera.

  PROČITAJ VIŠE

Dobitnici nagrada za najbolje zagrebačke online projekte

13.07.2020.

 

Po završetku Natječaja za najbolje zagrebačke online projekte realizirane u razdoblju od 19.3. do 31.5.2020., stručno povjerenstvo koje čine Domagoj Davidović, kreativni strateg i stručnjak za online marketing, Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu, donijelo je dana 8.7.2020. godine odluku o dobitnicima natječaja Nagrada za najbolje zagrebačke projekte 2020.:

1. nagrada – Udruženje za razvoj kulture „URK“ za projekt Močvara Facebook Live Sessions

2. nagrada – Centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) za projekt Biblioterapija – Priče koje liječe

3. nagrada – Barbara Grgić za projekt Beli Zagreb Grad

  PROČITAJ VIŠE

Zagreb živi kulturu - tjedni pregled kulturne ponude

15.06.2020.

 

  

  PROČITAJ VIŠE